joi, 11 martie 2010

Despre "Arta de a insela".

Oamenii care inseala (infidelii, nenorocitii, mincinosii, etc), vor fi intotdeauna judecati pentru ce au facut, orice scuza, motiv sau pretext ar avea - nu, nu o sa mearga cu "Dar eram beat!" (si totusi toata lumea inca insista cu asta, hm) - vor fi judecati oricum. Ei bine, asta ne face pe toti persoane care suntem judecate, dupa sau inainte sa judecam la randul nostru...pentru ca, sa fim seriosi, cu totii inselam, iar daca nu am inselat, inselam acum, sau o sa inselam in viitorul mai apropiat decat credem. E pur si simplu un lucru pe care toata lumea il face in aceeasi masura in care il detesta. Reprezinta in acelasi timp, probabil princpala exceptie a celebrului proverb Ce tie nu iti place, altuia nu face. Clar, aici nu se aplica.

Acesti cheaters, isi gasesc intotdeauna un oarecare motiv pentru care o fac. Foarte rar vei gasi pe cineva care sa iti spuna Uite asa ca m-am saturat de fata ta. Nu, asta nu s-a intamplat in niciun caz - motivele intemeiate variaza intre: M-am simtit neglijat, Vroiam sa incerc ceva nou, Si tu ai facut la fel, Trebuia sa alfu cum e, si bineinteles ERAM BEAT ( da, o sa fiu beat si maine, poimaine...).

Fetele care au tupeul nesimtit de a se baga si a strica o relatie, vor fi numite de fetele a caror relatie este stricata, tarfe. Intotdeauna, la un moment dat, barbatul matur care a facut asta, prins acum la mijloc saracu` si tragandu-se pe fundulet ca un baietel fara scapare, va intreba: Da` de ce ii spui asa? Hm, chiar nu stiu de ce le spunem asa.
Interesant este insa ca daca revenim la faptul cert cum ca toata lumea inseala, fiecare fata a carei relatie este stricata si o numeste pe alta tarfa, a fost, sau va deveni, la randul ei, tipa care e facuta tarfa. Desi in timp ce va urla la el - Cum dracului sa ma lasi pentru o tarfa ca aia, inaptu` p**ii? - constiinta ii va urla in spate - Draguta, ti tu minte cand aia doi erau impreuna de cativa ani, si tu, asa pe sub piele...dada, asta vara...vad ca mai ti minte, e bine. Tarfo! - ea nu se va lasa. Aici se aplica intotdeauna eu pot!...ea nu.

Baietii care au tupeul nesimtit de a se baga si a strica o relatie, vor fi numiti de carte baietii a caror relatie este stricata distrusi. Nu stiu de ce, aproape toti prefera acest cuvant, care mie mi se pare totusi destul de bland (pe langa tarfa, dar na, fetele au fost mereu mai ale dracu`). Oricum, in cazul lor, dupa ce ii scot ochii fetei ( care probabil se va scoate cu Daca stiai sa ma apreciezi, asta nu se intampla! ) si trec de perioada in care inimioara lor fragila este rupta ( variaza intre 2-3 ore - apoi incepe perioada de Tu pizda, crezi ca stau in loc de tine? ), fac un impresionant schimb de pumni cu distrusu`, si povestea este considerata incheiata.

Grupul acesta infinit de oameni care inseala, se imparte de fapt strict in doua categorii: cei care inseala cu bun simt, si cei care inseala-ca-niste-fraieri-in-fata-celor-care-sunt-inselati.
Poate mai exact ar fi cei care stiu sa insele, si cei care NU.

Cei care inseala cu bun simt, sunt oamenii fata de care merita sa ai tot respectul. Sunt genul de oameni care fac ce vor, cand vor, cu cine vor, cum vor, fara sa stie/afle nimeni din jurul lor. Isi tin aventurile departe de lume si mai ales, departe de partener. Acestia sunt oamenii care stiu sa multumeasca pe toata lumea, oamenii care stau pe margine si se amuza copios, compatimindu-i pe cei din grupul fraierilor care au vrut sa i-o traga, si si-au luat-o. Acestia sunt cei care cunosc cu adevarat Arta de a insela. Acestia...acestia sunt putini. [ Aici trebuie sa ii multumesc celui care mi-a predat candva lectia asta, si m-a introdus direct in acest grup superior. Raman datoare. ]
Cea mai mare greseala pe care o fac membrii acestui grup select este ca atunci cand sunt inselati de catre partenerul lor, membru al celuilalt grup, isi ies din minti - nu pentru fapt in sine, ci pentru ca in timp ce ei au batut toate aleeile uitate de lume si a trebuit sa isi bea cafeaua in toate bodegile, celalalt nu a putut nici macar sa se oboseasca sa nu stea fix in fata lui (poate chiar masurase cu liniarul, sa fie in linie dreapta, Dumnezeule) - si se considera invingatori doar in momentul in care le-o intorc. Asa ca am sa revin la cel caruia ii multumeam mai sus, si la vorbele sale intelepte: Copila, rupe-i capu`, si lui, si aleia, sparge-i geamu` de la garsoniera, distruge-i viata, doar nu te da niciodata de gol - ramai tu aia sfanta si fidela...stai acolo pe constiinta fraierului care n-a fost in stare sa te insele cu bun simt. Deci nu, nu spune cu prima ocazie "Si ca sa stii, aseara nu am dat niciun examen, eventual unu` oral!".

Grupul celor care inseala-ca-niste-fraieri-in-fata-celor-care-sunt inselati il reprezinta de fapt cei care nu stiu sa insele - cat timp inseli pe cineva, esti intr-o realtie cu el, si mai ai inca una...sau mai multe...pe langa. Dar nu, ei nu sunt capabili sa insele in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca datorita prostiei de care dau dovada, nu le pot pastra pe amandoua. Sunt genul de oameni pe care ii depasesc genul asta de decizii, unde sa mergi si sa nu stie celalalt, ce scuze plauzibile (nu, nu eram beat) poti gasi. Dificultatea lor princpiala consta oricum in cum ar putea ei sa faca sa nu se plimbe de colo-colo cu tarfa sau distrusu` prin fata ochiilor tai. Sunt genul de oameni care alearga dupa doi iepuri, si deobicei prind unul, dar dat fiind ca vorbim de inselat aici, nu asta e ideea. Cu unu te alegeai oricum.

Astfel, scenele in care se destrama un cuplu in care unul din ei facea parte din primul grup iar celalalt din al doilea, sunt intotdeauna identice. Fraierul va incerca sa ii explice ca nu a vrut sa raneasca pe nimeni, ca e mai bine pentru amandoi, si o sa isi dea si celalalt seama mai tarziu (eventual mai baga si penibila replica Candva, o sa imi multumesti), ca stie cum e si nu e mandru de ce a facut, si bineinteles, ca ii pare rau, nespus de rau, nici nu poate explica cat de rau ii pare fraierului ca nu a putut sa si-o rezolve cu cativa metri mai incolo. Pe de alta parte, cel cu bun simt se va uita la el cu o privire goala, si ii va spune doar atat: Ai fost un mare, mare fraier. Atunci, celalalt va sti, va sti foarte bine cat si ce rau a facut, ce greseala imensa, ce tragedie a provocat!

Ceea ce nu va sti insa este ca intelesul vorbelor alea, erau cu totul altele: "ai fost, esti, si vei fi un mare, mare fraier, pentru ca eu am facut tot ce ai facut tu, doar ca acum nu trebuie sa imi cer scuze, si maine nu o sa ma stie pe mine tot orasu` drept tarfa...si tu nu o sa stii asta niciodata" - iar partea asta cu "tu nu o sa stii niciodata", partea asta face diferenta!


Si asa, in incheiere, celebra melodie care cu siguranta ii trezeste amintiri fiecaruia dintre noi...




9 comentarii:

annie. spunea...

"doar nu te da niciodata de gol - ramai tu aia sfanta si fidela...stai acolo pe constiinta fraierului care n-a fost in stare sa te insele cu bun simt. "
geniule:*
ne stim? ne stim...:)

GreenEyes spunea...

Cat adevar :) Si pe mine m-a invatat un om de acea clasa de oameni care "stie sa insele". Atunci eram un copil, in liceu, si ma gandeam: ce prostii mai debiteaza oamenii. Dar cat adevar... intr-adevar sunt putini cei care stiu sa insele si da, este o arta.

Catyyy* spunea...

speechless :*

Camme spunea...

ce draguts~ e geniala melodia. pupici.

J. spunea...

Un post pur si simplu genial !! :)

Anonim spunea...

hey :*
ce tare e blogu tau ma jur >:D<
tin'o tot asa

Anonim spunea...

hey:*
ai un blog genial
tin'o tot asa

Hordy spunea...

Ţi-am citit cu atenţie unele posturi. Ai suferit mult din ce văd aici

Anonim spunea...

Este atat de adevarat tot ce ai scris..traim intr-o lume in care toata lumea minte si inseala. Trebuie doar sa invatam sa o facem cu cap.. Imi place mult blog-ul tau..ma relaxeaza sa citesc ce postezi. Multa bafta :)